Reclame maken voor je eigen boek

Veel mensen dromen ervan om een eigen boek uit te geven. Er zijn verschillende manieren om dit te doen en hierbij ben je niet meer volledig afhankelijk van een uitgeverij die bepaald of je boek goed genoeg is. Je kunt ervoor kiezen om het hele proces in eigen beheer te doen of het gedeeltelijk uitbesteden aan een online uitgever die de verantwoording draagt voor het printen en verzenden van het boek. In beiden gevallen ben je zelf degene die zorg draagt voor de reclame voor je boek.

Reclame maken voor je boek

Het begint uiteraard met laten opvallen van jouw boek. De lay-out van de kaft speelt hierbij een grote rol. Het is immers de bedoeling dat het boek de aandacht van de potentiële lezers trekt. Daarom is een tekening of een foto waaruit direct blijkt waar de inhoud van het boek over gaat ideaal voor je boek. Om de kaft van je boek bekend te maken bij het grotere publiek moet je ermee adverteren.

Online zijn er legio manieren om dit te doen, maar ook offline advertenties zijn de moeite waard.

Het is een goed idee om posters te maken met daarop de kaft en een korte beschrijving van de

inhoud. In steden zijn er speciale plaatsen waar je reclame mag ophangen en je kunt natuurlijk vragen aan bekenden of zelfs aan winkeliers of je een poster op de (winkel)ruit mag hangen. Indien je boek voor een bepaalde doelgroep is bestemd, ga dan ook zeker na waar deze mensen vooral komen. Gaat je boek bijvoorbeeld over een specifieke sport, dan kun je posters in kantines of clubgebouwen ophangen.

Daarnaast kun je redacties van tijdschriften en kranten benaderen om te vragen of ze een advertentie kunnen plaatsen voor je boek. In de meeste gevallen zal je daar voor moeten betalen, maar als het extra kopers oplevert haalt dat de investering er wellicht wel uit.

Bij het uitgeven van een boek weet je van te voren nooit hoeveel boeken er verkocht zullen gaan worden. Hoe meer reclame je maakt, des te groter de kans is dat je boek gekocht wordt. Kleine folders maken en deze verspreiden op drukbezochte plaatsen zoals een festival of een bibliotheek brengt je boek ook onder de aandacht.

Uiteraard is het een goed idee om contact te zoeken met diverse boekenwinkels om te vragen of je jouw boek daar mag promoten. Winkeliers willen zelf natuurlijk ook verdienen en hebben daarom afspraken met uitgevers. Als individuele schrijver kun je ook proberen afspraken te maken met de winkeliers. Het vergt tijd en lef om je eigen boek op de markt te krijgen en het is verstandig om vooraf goed te kijken naar het kostenplaatje. Als jouw boek eenmaal goed verkoopt zal het proces bij een eventueel volgend boek veel gemakkelijker verlopen.

Previous article

Een e-book uitbrengen