Kinderboeken schrijven

Kinderboeken schrijven is een kunst en vereist hele andere kwaliteiten dan het schrijven van een boek voor volwassenen. Het is hiervoor nodig dat je jezelf verdiept in de ontwikkeling van de kinderhersenen op diverse leeftijden. Je wilt uiteraard dat de doelgroep het boek begrijpt. Hierbij zijn illustraties erg belangrijk.

Voorbeelden van geslaagde kinderboeken met behulp van illustratie

Sommige hoofdrolspelers van kinderboeken zijn een waar begrip geworden. Je ziet ze terug in speelgoed en op kinderkleding voor kinderen in verschillende leeftijden. Denk bijvoorbeeld aan Jip en Janneke. Hiervan zijn prenten op kinderkleding gemaakt vanaf de rompertjes voor baby’s tot grappige prenten op T-shirts voor tieners. Er zijn erg weinig mensen die het verhaal van Jip en Janneke niet kennen.

Een ander voorbeeld is Nijntje. Ook dit hele herkenbare konijntje zie je terug op kinderkleding, bekers, speelgoed en school accessoires voor jonge kinderen.

Laat je hoofdrolspelers door illustratie tot leven komen

Natuurlijk is het verhaal dat je wilt gaan schrijven belangrijk. De illustraties zijn echter in een kinderboek minstens net zo belangrijk als de geschreven woorden. Gebruik korte zinnen die in een afbeelding tot leven komen en daardoor begrepen worden door kinderen. Er zijn mensen die zowel goed kunnen tekenen als schrijven. Is dit niet het geval is het aan te raden om een professional bij de hand te nemen om je verhaal met pakkende illustraties af te maken.