Een e-book uitbrengen

Tegenwoordig is het e-book niet meer weg te denken. Behalve een fysiek boek uitbrengen worden er ook over talloze onderwerpen e-boeken uitgebracht. Soms kiest een schrijver ervoor om zowel een fysiek boek als een e-book uit te brengen. Ook bedrijven hebben het gemak van het e-book ontdekt. Door middel van een e-book kunnen ze een groot publiek bereiken om hun verhaal te verspreiden, daarom worden sommige e-boeken zelfs gratis aangeboden. Met het e-book kunnen de lezers een indruk krijgen van het werk of kennis maken met het vak of product.

Een serieuze zaak

Toch moet men niet te licht denken over het uitbrengen van een e-book. Je hebt er niets aan als het e-book niet de moeite waard is om te lezen of als het meer op een veredelde folder lijkt. Als je een e-book gaat schrijven, moet je dat net zoals een fysiek boek serieus aanpakken. Het beste is om een schrijfplan te ontwikkelen en jezelf ertoe te zetten om iedere dag een bepaald aantal uren aan het boek te werken. Ook de plek waar je gaat schrijven is belangrijk. Zeker als het e-book jouw bedrijf of werkzaamheden moet gaan promoten, is het verstandig om een passende kantoorruimte te huren, omdat het schrijven van het boek eigenlijk een onderdeel is van jouw bedrijfsvoering. Tegenwoordig is er best veel keus op het gebied van kantoorruimtes, ook zonder ingewikkelde en/of langdurige contracten. Je kunt kiezen voor de ruimte die je nodig hebt op een locatie die perfect is voor het bedrijf. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit het aantal werkplekken of de hoogte van de huur voor de kantoorruimte. Zo wordt het uitkiezen van een geschikte ruimte waar jij ongestoord kunt schrijven heel eenvoudig.

Pdf

Je kunt op twee manieren een eigen e-book produceren. De opmaak van je boek maak je bijvoorbeeld in Word of InDesign, waarna je het tot een pdf converteert wanneer het gereed is. Dit is de meest eenvoudige manier, echter zitten er wel wat nadelen aan. Een pdf is namelijk statisch, dus het kan gebeuren dat delen van het e-book niet voor iedereen goed leesbaar zullen zijn.

ePub

Een ePub bestand is niet statisch. Dit bestand past zich aan het apparaat waarop het e-book gelezen wordt aan. Het e-book kan dus bijvoorbeeld op het scherm van je telefoon gelezen worden, maar ook net zo gemakkelijk op een tablet, een e-reader of op een laptop. Een betaalde versie van een e-book kun je dus het beste aanbieden in een ePub bestand, zodat je er zeker van bent dat bij elke lezer het bestand goed wordt weergegeven. Zowel de pdf als het ePub bestand zijn digitale bestanden. Een ePub mag overigens geen handmatige opmaak bevatten, dus deze zal je uit jouw bestand moeten verwijderen wanneer je jouw e-book wil converteren naar een ePub bestand. Dergelijke handelingen worden dan ook meestal uitbesteedt aan derden.

Uitbrengen

Het gratis e-book in pdf kun je gemakkelijk aanbieden via e-mail of je kunt het door geïnteresseerden gratis laten downloaden via bijvoorbeeld een social media kanaal. Een e-book kun je ook aanbieden bij het Centraal Boekhuis oftewel het CB. Je hebt dan wel altijd een ISBN-nummer nodig voor het e-book.