Hoe is het schrift ontstaan?

Terwijl je een boek leest – of het nu een roman of een wetenschappelijk naslagwerk is – sta je er waarschijnlijk nooit bij stil waar het schrift eigenlijk vandaan is gekomen. En dat hoeft ook niet: je leest uiteindelijk voor je plezier of om er iets bij te leren. Toch is het interessant om te weten waar de oorsprong van het schrift ligt. Het is immers niet altijd zo evident geweest om woorden om te zetten in leesbare taal.

Het Soemerische schrift

Het schrift is zo’n 5000 jaar geleden ontstaan in de oude beschaving van Soemer, in het zuiden van Mesopotamië waar de Eufraat en de Tigris uitmonden in de Perzische Golf. Later zou op deze plaats de stad Babylon gesticht worden.

Hiërogliefen versus het Soemerische schrift

Uiteraard kent iedereen de hiërogliefen uit het oude Egypte. Het grote verschil tussen het schrift van de Soemeriërs en dat van de oude Egyptenaren was het gebruik van het schrift. In het oude Egypte werd het schrift vooral gebruikt voor religieuze doeleinden en om het leven van overledenen te beschrijven. De Soemeriërs gebruikten het schrift echter voor alledaagse en wereldse zaken. Zo noteerden ze op kleitabletten hoe hun dag eruit zag, maar ook gebruikten ze het schrift om handel te drijven. De inkomsten en de uitgaven van de tempels werden nauwkeurig bijgehouden en handelaars gebruikten deze primitieve vorm van het schrift om bestellingen, leveringen en gegevens van klanten te kunnen noteren. Een soort van CRM-systeem ‘avant la lettre’ zeg maar.

Het systeem is beslist niet vergelijkbaar met de diensten die het bedrijf https://www.lime-technologies.nl aanbiedt, maar het principe was in feite hetzelfde: het bijhouden van contacten, sales-opvolging en algemene taken die uitgevoerd moeten worden. Het bedrijf Lime-Technologies gaat nog een stapje verder en kan jouw hele administratie bijhouden, indien je dat wenst. Het bedrijfsleven is sedert de beschaving van de Soemeriërs alleen maar ingewikkelder geworden; daarom is het tegenwoordig zeker de moeite waard om gebruik te maken van een CRM-systeem.

De ontwikkeling van het Soemerische schrift

Het Soemerische schrift was aanvankelijk heel pictografisch: producten, geld en klanten werden weergegeven met behulp van tekeningen. Later werden deze voorstellingen wat eenvoudiger. Hieruit ontstond het spijkerschrift, waarbij met rietpennen wigvormige tekens in kleitabletten gekerfd werden. Het zou echter nog tot de 14de eeuw voor Chr. duren vooraleer er sprake was van een echt alfabetisch schrift zoals wij dat nu kennen.