De wereld blijven ontdekken met lezen

Weet je het nog?

Op het middelbaar onderwijs verplichte boekenlijsten lezen?

Om daarna een boekverslag te moeten maken, compleet uitgewerkt met cover en al. Voor mij persoonlijk was het een feest om mijn boekenlijst te lezen.

Uren kon ik er aan besteden, om een verslag te maken. Vaak liep ik dan ook twee of drie boeken voor op de rest van de klas.

Voor de tijd dat het internet bestond moest je verplicht naar een bibliotheek in je eigen gemeente of woonplaats om een boek te gaan lenen, zodat je een boekverslag kon gaan maken. Je kon boeken van klasgenoten lenen of je ouders lief aankijken dat er een bepaald boek werd gekocht.

Tegenwoordig kun je eigenlijk alles wel vinden op het internet. van recensies tot complete boekverslagen. Wat dacht je van een E-book? Deze zijn te lezen op een zogenaamde E-reader en bijna elke smartphone van deze tijd heeft wel een applicatie tot zijn beschikking om een E-book te kunnen lezen.

De echte boekenwurmen onder ons nemen nog de moeite om boeken te lezen en te lenen via de bibliotheek , die tegenwoordig ook online diensten aanbieden van reserveren van een boek tot een (tijdelijke) download van een E-book. Er zijn meer dan genoeg online boekenhandels te vinden waarop je allerlei boeken tegen betaling kan kopen.

Iemand die lezen echt nog leuk vindt om te doen kan zoveel informatie vinden over allerlei onderwerpen, en zich verdiepen in allerlei vraagstukken. Denk hierbij aan: geloofsovertuigingen, politiek en opvoeding. Een boekenwurm heeft overal een mening over en meestal kunnen zij bijdragen aan een goed gesprek.

De meeste jongeren vandaag de dag vinden lezen een straf. Natuurlijk lezen ze wel korte stukjes tekst op hun social media, WhatsApp en samenvattingen in schoolboeken, maar het echte lezen is vaak niet meer aanwezig. Dit is jammer want hun leesvaardigheid gaat achteruit. Ze kunnen een eventuele achterstand krijgen in de samenleving en/of school.

Het internet is een van de redenen waarom jongeren minder lezen. Maar hoe krijg je een jongere dan aan het lezen van een echt boek?

  • De boekenlijsten op school moeten aansluiten op hun interesses, dat kan een enorm verschil maken .
  • Wil je het juiste voorbeeld geven, als ouder zijnde? Duik zelf ook eens in een echt boek.
  • Praat met jongeren over boeken die zij hebben gelezen of moeten gaan lezen. Ze willen informatie hebben en serieus genomen worden.
  • Willen ze geen echt boek in de hand houden, dan kan een E-reader vandaag de dag uitkomst bieden. Zo kunnen ze toch nog naar een beeldscherm staren!

Next article

Leesinspiratie