Boekengenres… zoveel keus

Eerder is het verschil tussen fictie en non-fictie boeken uitgelegd. Daar houdt het niet bij op, boeken zijn ook nog in genres te verdelen. Een genre is daarbij ook een ander woord voor thema.

Als je een boek wilt gaan lezen kun je inspiratie opdoen door eens naar de genres te kijken.

Er kan uit veel genres gekozen worden. Er is dus altijd wel voor ieder wat wils.

Een genre is een woord of benaming waarmee boeken worden ingedeeld op soort. Er wordt bij de indeling op genre gekeken naar overeenkomsten. Het is dus meestal zo dat als verschillende boeken of films hetzelfde gevoel geven, deze meestal tot hetzelfde genre behoren. Een roman roept bijvoorbeeld romantiek op bij de lezer, terwijl een actiefilm spannend is voor de kijker.

Voor jongeren is het genre ‘young adult’ (simpelweg YA) populair, Dit zijn boeken die geschreven zijn voor jongeren van 13+ en te oud zijn voor kinderboeken, maar nog net te jong zijn voor volwassenboeken.

Echter zijn er steeds meer volwassenen die dit genre ook kunnen waarderen. Dit komt waarschijnlijk door herkenbare personages en de verhaallijnen. Denk bijvoorbeeld aan een jongere die moeite heeft met volwassen worden.

Ook fantasieverhalen zoals ‘De Hongerspelen’ van schrijfster Suzanne Collins is populair bij jong en oud. Of wat dacht je van de vampier roman ‘The vampire diaries’? Zowel ‘De Hongerspelen’ als ‘The vampire diaries’ zijn verschenen als filmreeks en tv-serie, en zijn dus voor een zeer breed publiek toegankelijk. Deze boeken zijn tevens in meerdere talen beschikbaar.