Leren begrijpen wat er staat

De leerlingen uit de 4e klas van het vmbo, of in de bovenbouw van havo/vwo krijgen een boekenlijst die zij moeten lezen voor het vak Nederlands.

De bibliotheek kan hierbij helpen. De bibliotheek heeft meestal een lijst met boeken samengesteld die jongeren moeten lezen voor school. Zij kunnen een ledenpas aanvragen bij de bibliotheek, deze is gratis tot en met achttien jaar.

De selectie van boeken moeten zijn samengesteld die leuk zijn om te lezen, heel bekend zijn en/of waar je veel van kunt leren. De jongeren kunnen deze boeken gelijk aanvragen met een ledenpas van de bibliotheek. De boeken worden afgeleverd bij een bibliotheek in hun buurt en staan klaar om opgehaald en dan gelezen te worden.

De leesniveaus

Zowel voor jongeren als kinderen uit het basisonderwijs zijn er leesniveaus. Het basisonderwijs werkt veel met AVI-niveaus, wat voor het technisch leren lezen staat, en CLIB wat staat voor het begrijpend leren lezen.

Deze leesniveaus zijn er zodat kinderen en hun ouders weten welke boeken het beste bij hun niveau past.

Voor jongeren van 12-15 jaar zijn er vijf leesniveaus.

Voor jongeren van 15-18 jaar zijn er zes leesniveaus.

Zo kunnen jongeren boeken kiezen die niet te makkelijk, of te moeilijk voor hen zijn. Als er getwijfeld wordt tussen twee niveaus, kunnen ze het beste beginnen met een boek op het laagste niveau. Als zij dan merken dat dit boek te makkelijk is, kunnen zij de volgende keer een boek kiezen dat een hoger niveau heeft.

Leesniveaus zijn dus erg belangrijk. Door deze niveaus kunnen ze leren lezen, onderwerpen uitzoeken die ze interessant genoeg vinden en begrijpen wat er wordt geschreven.