De wereld ontdekken met lezen

Lezen is erg belangrijk in de ontwikkeling van een kind, want een nieuwe wereld gaat voor hen open. Jonge kinderen zijn altijd bezig met alles te lezen. Alles is ineens begrijpelijk voor ze. Reclameborden, verpakkingen van eten, ook de krant die hun eigen ouders lezen wordt heel goed bestudeerd op herkenbare woordjes. Als kinderen eindelijk kunnen lezen zijn zij ontzettend trots, eindelijk kunnen ze die vreemde tekentjes ontcijferen en herkennen.

Veel kinderen zijn dan ook de eerste periode waanzinnig enthousiast bezig met lezen, maar helaas neemt het lezen af wanneer het bijvoorbeeld van school moet.

Een kind dat leert lezen, zal zich erg goed kunnen ontwikkelen, op allerlei vlakken. Zoals gezegd opent er zich een nieuwe wereld als ze kunnen lezen en daar vinden kinderen waanzinnig veel informatie.

Wanneer een kind leest, leren ze veel nieuwe woorden, woorden die niet veel gebruikt worden als je spreekt, maar in verhalen wel weer kunnen terugkomen. Als ze veel woorden kennen is dat fijn want dan kunnen ze weer verder leren.

Door te lezen leren kinderen ook veel op het gebied van het schrijven van woorden en hoe ze woorden precies moeten schrijven. Telkens wordt er herhaalt hoe woorden moeten worden geschreven en hoe ze betere zinnen kunnen leren schrijven. Hierdoor onthouden ze ook beter de regels, die er bestaan over schrijven.

Door het lezen van boeken gaan kinderen fantaseren en denken zij na over wat ze hebben gelezen. Door dat ze boeken lezen, leren kinderen ook dat anderen ook gevoelens en emoties hebben. Hierdoor leren ze erg veel, en dat allemaal door alleen maar te lezen!

Door boeken te lezen kunnen ze ook minder verdrietig worden. Door te lezen over andere mensen, die iets hebben meegemaakt, weten kinderen dat zij niet de enige zijn die bijvoorbeeld een verlies of scheiding hebben meegemaakt. Ze lezen hoe anderen hier mee omgaan. Maar door zomaar een leuk boek te lezen kunnen ze zich ook ontspannen.

Hoe stimuleer je een kind door te gaan lezen en te blijven lezen?

Wanneer een kind lezen niet leuk vindt, zal het kind het steeds minder gaan lezen.

Op school moeten kinderen lezen, en dat vinden ze niet altijd leuk of interessant. Daarom is het ook belangrijk dat het kind ook regelmatig iets mag lezen wat ze wel als leuk of interessant zullen vinden.

Op deze manier blijven ze lezen leuk vinden, en zal dat ook waarschijnlijk blijven. Door een boek moet het kind kunnen fantaseren, ze moeten de woorden kunnen snappen en de tekst moet dan niet te moeilijk of te makkelijk zijn, daarom bestaan er leesniveaus Sommige kinderen zitten soms een of meer niveaus hoger als ze lezen leuk vinden, en het boek interessant genoeg is.