Een roman schrijven – enkele tips

Wil je eindelijk serieus gaan beginnen met schrijven aan de roman waar je al jaren over droomt? Er zijn een paar tips voor beginners die je helpen om je ideeën te structureren en om valkuilen te vermijden. Lees deze tips zodat je eerste boek een solide basis krijgt.

Bewaar losse scènes

Als iemand met veel inspiratie (hopen we) bedenk je vaak losse scènes die op zichzelf erg boeiend en mooi kunnen lijken. Misschien verzin je ze spontaan of worden ze ingegeven door gebeurtenissen die je zelf hebt meegemaakt. Of je fantaseert hoe een matige plotwending in een boek of film beter aangepakt had kunnen worden. Veel van die losse scènes kan je gebruiken in je roman. Misschien als anekdote die door een personage wordt verteld, als deel van iemands voorgeschiedenis of misschien als nevenplot. Een grote collectie losse scènes komt dus altijd van pas.

Schrijf het verhaal uit

Een boek met plotgaten en onlogische ontwikkelingen wordt al snel in de hoek gegooid. Voordat je alle dialogen uitpent is het een goed idee om de verhaallijnen als een soort schema uit te schrijven. Niet alleen maakt zo’n voortijdige samenvatting het verloop van je roman logischer, je komt ook tegenstrijdigheden tegen en vindt vaak aanknopingspunten om het karakter van je personages diepgaander te maken.

Ontwikkel je karakters

Platte karakters, mensen die niet ‘echt’ voelen, zijn de pest voor je roman. Een uitgebreide karakter bio schrijven helpt je om je personages interessant te maken en hun acties te verklaren. Voel je vrij om gaandeweg hun bio aan te passen als het verhaal daar om vraagt. Begin dus met het uitschrijven van hun geschiedenis, leeftijd, studie of werk, interesses, relaties en motivaties – die kenmerken vallen ook weer met elkaar in lijn en reiken je hopelijk nieuwe ideeën aan.

Verzin een conflict

Heb je weleens een boek gelezen waarin geen problemen voorkwamen? En hoe beviel dat? Waarschijnlijk slecht: conflicten en dilemma’s zijn al sinds de Griekse Oudheid de kern van een goed verhaal. Omschrijf het ontstaan van het probleem, de worsteling van je hoofdpersonen en hoe ze het conflict oplossen – of hoe ze er aan te gronde gaan. Is het probleem opgelost? Smijt er een tweede, zo mogelijk erger, conflict tegenaan en je hebt voer voor het tweede hoofdstuk van je roman.

Treed in detail

Mensen houden van interessante details en een schijn van werkelijkheid. Je lezers willen geloven dat jouw roman echt gebeurd is. Dat bereik je door details te geven. Over de geuren en kleuren van de omgeving, het spraakgebruik en de kookgewoonten van de (sub)cultuur, de kleding en de fysieke kenmerken van je karakter, de posters van BGA.nl aan de muur en de rommel in zijn of haar kamer. Tot in de puntjes verzorgde en opvallende details voorzien in die ankers met de realiteit. Om geloofwaardige feiten te vinden over een setting die jou vreemd is doe je er goed aan om je in te lezen.

Voer je productie op

Eén van de meest productieve schrijvers van de 20e eeuw is Stephen King. Zijn belangrijkste advies aan beginnend schrijvers is ‘lezen, lezen en schrijven, schrijven’. Hoe meer je leest, hoe meer inspiratie je voor komende hoofdstukken en verhaallijnen krijgt. En hoe meer je schrijft, hoe beter je daarin wordt. Het maakt niet uit als niet alles wat je leest of schrijft van topkwaliteit is. Puur het volume van alle teksten zorgt dat je sneller naar een hoger niveau stijgt.