Aandacht voor boektypografie

Een auteur kan nog zo’n goed boek geschreven hebben, als de vormgeving van het boek niet in overeenstemming is met de inhoud, dan zal dit gegarandeerd afbreuk doen aan het boek zelf. Hoe een boek wordt vormgegeven is dus uitermate belangrijk: het lijkt er zelfs op dat de vormgeving van doorslaggevend belang is om van een boek een bestseller te maken. In dit artikel gaan we wat dieper in op de typografie van een boek en hoe een auteur dit in zijn of haar voordeel kan gebruiken.

Wat is typografie?

Vaak wordt bij de term typografie gedacht aan de keuze van het soort lettertype en de grootte ervan. Dit valt echter onder de noemer letterkunst. Typografie behelst veel meer dan enkel het lettertype waarvoor gekozen is. Typografie omvat namelijk ook:

  • Het vormgeven van de tekst
  • Het zetten van de tekst
  • Het drukken van de tekst

Ben je overigens helemaal dol op letterkunst, quotes en typografie? Dan is een bezoekje aan de webshop van Desenio zeker de moeite waard. Hier vind je namelijk fantastisch mooie posters zwart wit voor in je woonkamer of kantoorruimte.

Typografie waarover goed is nagedacht zorgt ervoor dat het boek prettig leesbaar is en de juiste uitstraling heeft. Daarnaast spelen ook de volgende zaken een heel belangrijke rol:

  • De bladspiegel
  • De opmaak van de tekstblokken
  • Het lettertype (cursief, vet of normaal)
  • De interlinie (dit is de afstand tussen twee regels)
  • De witruimtes

Verschillende typografieën voor verschillende soorten boeken

Bij elk type boek past een geschikte soort typografie. Zo is de typografie van leesboeken voor volwassenen aanzienlijk anders dan die van kinderboeken of instructieboeken en lesboeken. Voor alle soorten boeken wordt aanbevolen om maximaal twee verschillende lettertypes in één boek te gebruiken. Indien een boek meer dan twee verschillende lettertypes bevat ziet het er immers al snel rommelig en onprofessioneel uit.

Een andere belangrijke tip is om de vormgeving eenvoudig en minimalistisch te houden. Allerlei versieringen zoals schaduwen of omlijningen rondom de teksten zijn af te raden. Kijk bovendien ook uit met het aanpassen van lettertypes. Rek een lettertype bijvoorbeeld nooit uit. Het lettertype is op een bepaalde manier ontworpen, waarbij rekening is gehouden met de leesbaarheid van de tekst. Ga je dit bewerken dan kan het gevolg zijn dat de letters slecht te lezen zijn en dat moet juist voorkomen worden.